Sznycel po wiedeńsku
Składniki:
- cienkie plastry cielęciny (albo szynki wieprzowej)
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- 10 dkg masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Umyte kawałki mięsa rozbić z obu stron (owijając w folię spożywczą) na cienkie plastry. Posolić, doprawić pieprzem. Oprószyć maką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło (uważać żeby się nie spaliło) i na gorący tłuszcz kłaść sznycle. Smażyć z obu stron na rumiano, obracając tylko raz. W tym samym czasie, na drugiej patelni, rozgrzać niewielką ilość oliwy i smażyć jajka do czasu aż białka się zetną (pod przykryciem). Na każdym sznyclu ułożyć sadzone jajko. Można przystroić cytryną i szczypiorkiem.
Smacznego !