Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Sznycel po wiedeńsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 19 Marzec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Sznycel po wiedeńsku

Składniki:

  • cienkie plastry cielęciny (albo szynki wieprzowej)
  • jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 10 dkg masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Umyte kawałki mięsa rozbić z obu stron (owijając w folię spożywczą) na cienkie plastry. Posolić, doprawić pieprzem. Oprószyć maką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło (uważać żeby się nie spaliło) i na gorący tłuszcz kłaść sznycle. Smażyć z obu stron na rumiano, obracając tylko raz. W tym samym czasie, na drugiej patelni, rozgrzać niewielką ilość oliwy i smażyć jajka do czasu aż białka się zetną (pod przykryciem). Na każdym sznyclu ułożyć sadzone jajko. Można przystroić cytryną i szczypiorkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)