Łosoś duszony z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- świeży filet łososia
- kwaśna śmietana (kilka łyżek)
- mleko (kilka łyżek)
- kilka suszonych pomidorów
- czarne oliwki
- kilka winogron
- gałka muszkatołowa (odrobina)
- sok z cytryny (łyżka)
- sól
- pieprz
- oliwa
Łososia umyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni, na oliwie. Dodać pokrojone w paski pomidory i przekrojone na pół oliwki. Smażyć przez minutę. Dodać śmietanę, kilka łyżek mleka, trochę startej gałki muszkatołowej, winogrona, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy, ułożyć rybę. Zalać sosem i dusić w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego !