Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żurek z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 3 Kwiecień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żurek

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 białe kiełbasy
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajko na twardo

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę. Bulion zagotować, dodać boczek z cebulą, kiełbasy i gotować wywar na małym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wlać dobrze rozmieszany zakwas, dodać rozgnieciony czosnek, chrzan i majeranek. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem pokroić kiełbasy w plasterki, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko ugotowane na twardo.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)