Papryka faszerowana
Składniki:
- 5 papryk
- 15 dkg żółtego sera
- pół kg mielonego mięsa
- torebka ryżu
- 2 średnie cebule
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
- półtorej szklanki bulionu
Papryki umyć, odkroić wierzchy (czapeczki). Usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Jak ostygnie, wymieszać go z mięsem, dodać cebule i czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wszystko wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem. Dusić ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypać startym serem i dusić jeszcze 20 minut.
Smacznego !