Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Papryka faszerowana z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Kwiecień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 5 papryk
  • 15 dkg żółtego sera
  • pół kg mielonego mięsa
  • torebka ryżu
  • 2 średnie cebule
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • półtorej szklanki bulionu

Papryki umyć, odkroić wierzchy (czapeczki). Usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno  pokrojone cebule i posiekany czosnek. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Jak ostygnie, wymieszać go z mięsem, dodać cebule i czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wszystko wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić papryki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem. Dusić ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie  posypać startym serem i dusić jeszcze 20 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)