Plastry schabu w ziołach
Składniki:
- plastry schabu ( 1 kg )
- listki bazylii
- 2 łyżki masła
marynata:
- pęczek świeżego tymianku
- garść listków mięty
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz tłuczony
- sól
- 2 łyżki oliwy
Plastry schabu lekko naciąć nożem w kilku miejscach. Tymianek, miętę obrane ząbki czosnku, sól i pieprz utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć każdy kawałek mięsa. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Od czasu do czasu obracać i podlewać niewielką ilością wody. Na pięć minut przed końcem, dodać masło i listki bazylii.
Smacznego !