Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Biszkopt z gruszkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Kwiecień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Biszkopt z gruszkami

Składniki:

  • 5 gruszek
  • laska wanilii
  • 5 jajek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki
  • półtorej szklanki cukru (do ciasta – jedna szklanka)

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać 3 łyżki cukru, zagotować. Dodać laskę wanilii, sok z cytryny, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15 minut. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksować aż do uzyskania jasnej masy. Gruszki wyjąć z garnka (łyżką cedzakową), ułożyć na talerzu aż do ostygnięcia. Dno naczynia do pieczenia posypać cukrem, ułożyć gruszki. Na nie wylać ciasto i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po tym czasie nie otwierać od razu piekarnika. Poczekać aż ciasto przestygnie.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)