Biszkopt z gruszkami
Składniki:
- 5 gruszek
- laska wanilii
- 5 jajek
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej szklanki mąki
- półtorej szklanki cukru (do ciasta – jedna szklanka)
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać 3 łyżki cukru, zagotować. Dodać laskę wanilii, sok z cytryny, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 15 minut. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dalej miksować aż do uzyskania jasnej masy. Gruszki wyjąć z garnka (łyżką cedzakową), ułożyć na talerzu aż do ostygnięcia. Dno naczynia do pieczenia posypać cukrem, ułożyć gruszki. Na nie wylać ciasto i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po tym czasie nie otwierać od razu piekarnika. Poczekać aż ciasto przestygnie.
Smacznego !