Udka kurczaka z nadzieniem
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- półtorej kajzerki
- skórka z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Natkę i czosnek posiekać, obrać skórkę z cytryny (cienko, żeby nie było białej warstwy) i też drobno posiekać. Kajzerki namoczyć w wodzie (ok.10 minut), następnie odcisnąć z wody, połączyć z natką, i skórką z cytryny. Posolić, doprawić pieprzem. Wszystko wymieszać. Udka umyć i od szerszej strony podważyć w każdym udku skórkę (delikatnie nożem albo palcami). Do tak powstałej kieszonki nakładać farsz. Spiąć wykałaczkami i każdy kawałek obtoczyć w soli i pieprzu. Ułożyć w żaroodoprnym naczyniu, polać oliwą i piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !