Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
1. Ciasto na tortillę:
- 400 g mleka
- 50 g masła
- 450 g mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
2. Nadzienie:
- pierś ( albo dwie ) z kurczaka
- 3 szalotki albo cebula
- mała papryka ( albo dwie chili )
- ogórek kiszony
- pomidor
- ząbek czosnku
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Masło podgrzać powoli w mleku aż się rozpuści (nie powinno być gorące). Do letniego mleka z masłem dodać sól, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto, podzielić na kulki i odtawić na 30 minut żeby podrosły. Rozwałkować na placki i smażyć na suchej patelni (krótko). Przełożyć placki na półmisek.
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki. Obsmażyć na patelni na oliwie przez 5 minut. Dodać drobno pokrojone : cebulę albo szalotki, paprykę (bez gniazda nasiennego), pokrojone ogórki, obrany ze skórki, posiekany pomidor i czosnek. Dodać oregano, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i podgrzewać przez 3 minuty. Na połowę każdego placka nakładać farsz i zawinąć w rulon. Każdy rulon owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 5 minut. Przed podaniem rozwinąć, wyłożyć na pólmisek. Podawać z sosami : czosnkowym na bazie jogurtu, pomidorowym, grzybowym itp.
Smacznego !