Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Tortilla z kurczakiem i warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Maj, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

1. Ciasto na tortillę:

  • 400 g mleka
  • 50 g masła
  • 450 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa do smażenia

2. Nadzienie:

  • pierś ( albo dwie ) z kurczaka
  • 3 szalotki albo cebula
  • mała papryka ( albo dwie chili )
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Masło podgrzać powoli w mleku aż się rozpuści (nie powinno być gorące). Do letniego mleka z masłem dodać sól, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto, podzielić na kulki i odtawić na 30 minut żeby podrosły. Rozwałkować na placki i smażyć na suchej patelni (krótko). Przełożyć placki na półmisek.

Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki. Obsmażyć na patelni na oliwie przez 5 minut. Dodać drobno pokrojone : cebulę albo szalotki, paprykę (bez gniazda nasiennego), pokrojone ogórki, obrany ze skórki, posiekany pomidor i czosnek. Dodać oregano, sól, pieprz. Wszystko wymieszać i podgrzewać przez 3 minuty. Na połowę każdego placka nakładać farsz i zawinąć w rulon. Każdy rulon owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 5 minut. Przed podaniem rozwinąć, wyłożyć na pólmisek. Podawać z sosami : czosnkowym na bazie jogurtu, pomidorowym, grzybowym itp.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)