Wołowina w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
- pół kg wołowiny
- marchewka
- por (mały)
- mała cebula
- kilka grzybów mun
- papryczka chili
- kilka pędów bambusa
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- mąka (do obtoczenia kawałków mięsa)
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 6 łyżek wody
Wołowinę pokroić w paski, obtoczyć w mące. Smażyć w mocno rozgrzanym woku z oliwą przez 15 minut. Dodać pokrojone: marchewkę, por, cebulę, chili i grzyby. Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać wodę, miód, sok z cytryny oraz sos sojowy. Doprawić słodką papryką. Dusić przez 10 – 15 minut. Pod koniec dodać pędy bambusa. Podawać z ryżem.
Smacznego !