Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 22 Maj, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • pół kg wołowiny
  • marchewka
  • por (mały)
  • mała cebula
  • kilka grzybów mun
  • papryczka chili
  • kilka pędów bambusa
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • mąka (do obtoczenia kawałków mięsa)
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 6 łyżek wody

Wołowinę pokroić w paski, obtoczyć w mące. Smażyć w mocno rozgrzanym woku z oliwą przez 15 minut. Dodać pokrojone: marchewkę, por, cebulę, chili i grzyby. Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać wodę, miód, sok z cytryny oraz sos sojowy. Doprawić słodką papryką. Dusić przez 10 – 15 minut. Pod koniec dodać pędy bambusa. Podawać z ryżem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)