Młode warzywa duszone
Składniki:
- szparagi białe (kilka sztuk)
- szparagi zielone (kilka sztuk)
- kilka małych młodych ziemniaków
- kilka młodych marchewek
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki masła
- sól
- gałązka rozmarynu
- 1/4 szklanki wody
- folia aluminiowa (dwa kawałki ok. 30 cm długości każdy)
Ziemniaki, szparagi i marchewki obrać, umyć. Kawałki folii ułożyć na krzyż, na środku – warzywa. Dodać oliwki, sól, masło. Zawijać folię ( najpierw dolną część, potem boczne. Do utworzonej na górze kieszonki wlać wodę i zawinąć górną część folii. Tak przygotowaną ” paczkę ” wstawić na kratkę do piekarnika i dusić przez 40 minut. Po rozwinięciu przystroić gałązką rozmarynu.
Smacznego !