Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Knedle ze śliwkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Czerwiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 sztuk śliwek węgierek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka łyżeczek cukru
  • osolona woda do gotowania knedli

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, odparować. Odstawić żeby wystygły. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Śliwki umyć, osuszyć (mrożone – rozmrozić i też osuszyć). Każdą naciąć wzdłuż, wyjąć pestkę. Do środka nasypać trochę cukru, zamknąć owoc. Nabierać ręką porcje ciasta, rozpłaszczyć na placuszek. Na środku kłaść śliwkę i zlepić ciasto, formując kulkę. Tak przygotowane knedle kłaść na desce posypanej mąką. Zagotować osoloną wodę i wrzucać knedle ale nie wszystkie na raz (partiami). Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Gotowe polać bułką tartą, uprzednio zrumienioną na maśle na patelni. Można podawać ze śmietaną i cukrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)