Knedle ze śliwkami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg mąki pszennej
- 3 jajka
- 30 sztuk śliwek węgierek
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka łyżeczek cukru
- osolona woda do gotowania knedli
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, odparować. Odstawić żeby wystygły. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę. Zagnieść ciasto. Śliwki umyć, osuszyć (mrożone – rozmrozić i też osuszyć). Każdą naciąć wzdłuż, wyjąć pestkę. Do środka nasypać trochę cukru, zamknąć owoc. Nabierać ręką porcje ciasta, rozpłaszczyć na placuszek. Na środku kłaść śliwkę i zlepić ciasto, formując kulkę. Tak przygotowane knedle kłaść na desce posypanej mąką. Zagotować osoloną wodę i wrzucać knedle ale nie wszystkie na raz (partiami). Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Gotowe polać bułką tartą, uprzednio zrumienioną na maśle na patelni. Można podawać ze śmietaną i cukrem.
Smacznego !