Fasolka szparagowa z jajkiem
Składniki:
- fasolka szparagowa
- jajko
- łyżka masła
- koperek
Pierwsza wersja:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, opłukać w zimnej wodzie. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić do niej fasolkę. Gotować przez kilka minut (tak, żeby nie była zbyt miękka). Na patelni rozgrzać masło, wbić jajko. Nie mieszać. Gotową fasolkę odcedzić, wyłożyć na półmisek. Na nią położyć jajko wraz z sosem ze smażenia, posypać koperkiem.
Druga wersja:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, opłukać w zimnej wodzie, ugotować (na niezbyt miękko) w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać maslo, wrzucić fasolkę, podsmażać, od czasu do czasu mieszając aż wyparuje woda. Następnie wbić do fasolki jajko i smażyć przez 3 minuty. Posypać koperkiem.
Smacznego !