Rostbef z cyklu “Kuchnia Zosi”
Składniki:
- rostbef (25 dkg)
- kilka dużych pieczarek
- cebula
- papryka
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2 łyżki masła
Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostukać trzonkiem noża albo kciukiem. Posmarować z obu stron oliwą (najlepiej pędzelkiem). Posolić, doprawić pieprzem. Rozgrzać patelnię i delikatnie położyć mięso. Smażyć (w zależności od upodobania):
1 minutę z obu stron na bleu (surowy niebieski)
1,5 minuty z obu stron na rare (bardziej ścięty)
2,5 minuty z każdej strony na medium (średnio wysmażony)
3,5 minuty na medium well done (mocno wysmażony)
Dłużej nie należy smażyć, ponieważ mięso będzie przypominało podeszwę. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić oczyszczone i pokrojone: paprykę i cebulę. Dusić przez 4 minuty. Po tym czasie dodać obrane ze skórki, rozdrobnione pomidory i dusić jeszcze 4 minuty. Pieczarki obrać i w całości smażyć na drugiej patelni na maśle do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia posolić. Gotowe mięso wyłożyć na półmisek, dodać sos i pieczarki.
Smacznego !