Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Rostbef z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Czerwiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Rostbef z cyklu “Kuchnia Zosi”

Składniki:

  • rostbef (25 dkg)
  • kilka dużych pieczarek
  • cebula
  • papryka
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki masła

Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed smażeniem, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostukać trzonkiem noża albo kciukiem. Posmarować z obu stron oliwą (najlepiej pędzelkiem). Posolić, doprawić pieprzem. Rozgrzać patelnię i delikatnie położyć mięso. Smażyć (w zależności od upodobania):

1 minutę z obu stron  na bleu (surowy niebieski)

1,5 minuty z obu stron na rare (bardziej ścięty)

2,5 minuty z każdej strony na medium (średnio wysmażony)

3,5 minuty na medium well done (mocno wysmażony)

Dłużej nie należy smażyć, ponieważ mięso będzie przypominało podeszwę. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić oczyszczone i pokrojone: paprykę i cebulę. Dusić przez 4 minuty. Po tym czasie dodać obrane ze skórki, rozdrobnione pomidory i dusić jeszcze 4 minuty. Pieczarki obrać i w całości smażyć na drugiej patelni na maśle do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia posolić. Gotowe mięso wyłożyć na półmisek, dodać sos i pieczarki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)