Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Konfitura z moreli z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 1 Lipiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Konfitura z moreli

Składniki:

  • 2 kg moreli (najlepiej twardych)
  • 1 kg – 1, 5 kg cukru żelowego (1 kg cukru powoduje, że konfitura jest bardziej kwaskowa)

Morele umyć, każdą przekroić na 4 części (wyjąć pestki). Tak przygotowane, włożyć do garnka i zmieszać z cukrem. Zostawić na kilka godzin. Po tym czasie gotować na średnim ogniu przez 15 minut aż morele zmiękną. Gotowe, wraz z sosem, przelać do czystych słoików i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem, stawiając na ściereczce aż do ostygnięcia. Tak przygotowana konfitura jest bardzo dobrym dodatkiem do serów, chleba czy białych mięs.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)