Kurki z kluseczkami ptysiowymi
Składniki:
- 2 szklanki kurek
- 2 łyżki masła
- Kluseczki ptysiowe:
- 10 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 2 jajka + żółtko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Kurki oczyścić, umyć, zostawić na durszlaku żeby obeschły. Zagotować pół szklanki wody razem z masłem (na małym ogniu). Wsypać przesianą mąkę i szybko mieszać, żeby nie było grudek. Odstawić z ognia, poczekać aż masa przestygnie. Dodać jajka, odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić (przykryć ściereczką). Kurki smażyć na maśle aż będą złociste. Pod koniec smażenia posolić. Zagotować osoloną wodę w garnku (ok. 2 litrów) – łyżeczką formować małe porcje ciasta i wkładać do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch, gotować ok. 3 minut. Gotowe odcedzić (można przelać oliwą żeby się nie sklejały), wyłożyć na talerz a na nie kurki wraz z sosem.
Smacznego !