Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurki z kluseczkami ptysiowymi z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Lipiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kurki z kluseczkami ptysiowymi

Składniki:
  • 2 szklanki kurek
  • 2 łyżki masła
  • Kluseczki ptysiowe:
    • 10 dkg mąki
    • 10 dkg masła
    • 2 jajka + żółtko
    • 1/2 szklanki wody
    • sól
Kurki oczyścić, umyć, zostawić na durszlaku żeby obeschły. Zagotować pół szklanki wody razem z masłem (na małym ogniu). Wsypać przesianą mąkę i szybko mieszać, żeby nie było grudek. Odstawić z ognia, poczekać aż masa przestygnie. Dodać jajka, odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić (przykryć ściereczką). Kurki smażyć na maśle aż będą złociste. Pod koniec smażenia posolić. Zagotować osoloną wodę w garnku (ok. 2 litrów) – łyżeczką formować małe porcje ciasta i wkładać do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch, gotować ok. 3 minut. Gotowe odcedzić (można przelać oliwą żeby się nie sklejały), wyłożyć na talerz a na nie kurki wraz z sosem.
Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)