Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ptysie z bitą śmietaną z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 13 Lipiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • śmietana
  • łyżka cukru
  • cukier puder do posypania

W rondelku zagotować wodę z masłem. Kiedy się zagotuje, wsypać mąkę i energicznie mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od ścianek i jest gładkie. Odstawić do ostygnięcia. Do letniego ciasta dodać jajka i miksować aż całość będzie gładka. Na blasze położyć papier do pieczenia i nakładać ciasto,  można łyżką, tak, jakby się robiło ślimaka, albo włożyć je do worka cukierniczego (można kupić w supermarketach) z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na papier. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach wyjąć blachę. Każdego ptysia przekroić ostrym nożem na pół i nakładać bitą śmietanę (zmiksować śmietanę z cukrem). Gotowe, posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)