Ptysie z bitą śmietaną
Składniki:
- szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- śmietana
- łyżka cukru
- cukier puder do posypania
W rondelku zagotować wodę z masłem. Kiedy się zagotuje, wsypać mąkę i energicznie mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe jak odchodzi od ścianek i jest gładkie. Odstawić do ostygnięcia. Do letniego ciasta dodać jajka i miksować aż całość będzie gładka. Na blasze położyć papier do pieczenia i nakładać ciasto, można łyżką, tak, jakby się robiło ślimaka, albo włożyć je do worka cukierniczego (można kupić w supermarketach) z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na papier. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik, po 10 minutach wyjąć blachę. Każdego ptysia przekroić ostrym nożem na pół i nakładać bitą śmietanę (zmiksować śmietanę z cukrem). Gotowe, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !