Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ślimaki z masłem czosnkowym z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 20 Lipiec, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ślimaki z masłem czosnkowym

Składniki :

  • kilkanaście mrożonych lub świeżych ślimaków
  • pół kostki miękkiego masła
  • zioła : czosnek, oregano, bazylia, natka pietruszki
  • pietruszka
  • marchewka
  • cebula
  • 2 liście laurowe

Mrożone ślimaki:

Ślimaki wrzucić na 8 minut do wrzątku. Ostudzić. Mięczaki wyciągnąć szpikulcem, odkrajając przednią część. Mięso ślimaków włożyć do osolonej wody razem z marchewką, pietruszką, cebulą (warzywa obrać) i liśćmi laurowymi. Gotować ok. 2, 5 godziny aż mięso będzie miękkie. Czyste muszle gotować pół godziny w dobrze osolonej wodzie. Przygotować masło czosnkowe: posiekać bazylię, natkę, oregano, czosnek i zmieszać z masłem na jednolitą masę. Do wystudzonych muszli włożyć mięso ślimaków i wypełnić masłem z ziołami. Tak przygotowane, ułożyć w żaroodpornym naczyniu (otworami do góry) i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Świeże winniczki:

Ślimaki trzymać przez 48 godzin w zamkniętym koszyku (dieta). Umyć pod bieżącą wodą, wrzucić do miski z roztworem: wody, soli i octu na godzinę (muszą się wyśluzować). Ponownie umyć, wrzucić do wrzątku i gotować godzinę. Ostudzić i małym widelczykiem wyciągnąć ślimaki z muszli. Gotować je przez 30 minut. Ostudzić i odciąć tzw. nogę od wnętrzności (wnętrzności wyrzucić). Nogi gotować w wywarze z warzywami i dalej przygotowywać tak jak w wyżej podanym przepisie: mrożone.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)