Naleśniki z serem i jagodami
Składniki:
- ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- cukier brązowy do posypania
- naturalny jogurt
- farsz:
- kostka twarogu
- żółtko
- szklanka jagód
- 3 łyżki śmietany
- łyżka cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko i szczyptę soli. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki roztopionego (ale nie gorącego) masła. Wymieszać. Rozgrzać patelnię, dodać łyżeczkę masła i wlać chochlę ciasta. Smażyć naleśniki na lekko złoty kolor z obu stron. Twaróg wymieszać z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Nakładać porcję do każdego naleśnika, na to łyżeczkę jagód. Zawinąć naleśniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec przez 3 minuty w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowe polać naturalnym jogurtem i posypać brązowym cukrem.
Smacznego!