Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ryba w cieście francuskim z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 10 Sierpień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ryba w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 filety jakiejkolwiek ryby (może być mintaj, morszczuk, łosoś)
  • bulwa kopru włoskiego
  • kilka pieczarek
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • trochę mąki do obtoczenia ryby
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • oliwa do smażenia

Rybę umyć, obtoczyć w mące z dodatkiem soli. Obsmażyć z obu stron na oliwie na patelni. Odstawić. W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekany koper, podsmażać kilka minut. Dodać posiekane pieczarki, sok z cytryny. Dusić aż płyn z warzyw wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i dusić jeszcze minutę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwinąć, rozwałkować. Pociąć na prostokąty. Na każdym położyć porcję farszu (z pieczarek i kopru), na to kawałek ryby, na wierzch – resztę porcji farszu. Zawinąć, docisnąć miejsca złączeń. “Paczuszki” posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)