Ryba w cieście francuskim
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 filety jakiejkolwiek ryby (może być mintaj, morszczuk, łosoś)
- bulwa kopru włoskiego
- kilka pieczarek
- sok z cytryny
- łyżka masła
- trochę mąki do obtoczenia ryby
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- jajko
- oliwa do smażenia
Rybę umyć, obtoczyć w mące z dodatkiem soli. Obsmażyć z obu stron na oliwie na patelni. Odstawić. W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekany koper, podsmażać kilka minut. Dodać posiekane pieczarki, sok z cytryny. Dusić aż płyn z warzyw wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i dusić jeszcze minutę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwinąć, rozwałkować. Pociąć na prostokąty. Na każdym położyć porcję farszu (z pieczarek i kopru), na to kawałek ryby, na wierzch – resztę porcji farszu. Zawinąć, docisnąć miejsca złączeń. “Paczuszki” posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego !