Plastry szynki w aromatycznym sosie
Składniki:
- pół kg mięsa (szynki wieprzowej)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia kotletów
- oliwa do smażenia
Mięso pokroić w plastry (ok 2 cm grubości) doprawić solą, pieprzem, paprykami i każdy tak doprawiony plaster szynki obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na oliwie na złoty kolor. Do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, lekko posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany, pokrojony w plasterki czosnek, obraną, przekrojoną na pół cebulę i kurkumę. Do wywaru włożyć plastry szynki i dusić wszystko pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 40 minut tak, aby sos był bardziej gęsty (część sosu odparuje). Gotowe, przystroić zieleniną.
Smacznego !