Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Plastry szynki w aromatycznym sosie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 27 Sierpień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Plastry szynki w aromatycznym sosie

Składniki:

  • pół kg mięsa (szynki wieprzowej)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia kotletów
  • oliwa do smażenia

Mięso pokroić w plastry (ok 2 cm grubości) doprawić solą, pieprzem, paprykami i każdy tak doprawiony plaster szynki obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na oliwie na złoty kolor. Do garnka wlać 4 szklanki wody, zagotować, lekko posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany, pokrojony w plasterki czosnek, obraną, przekrojoną na pół cebulę i kurkumę. Do wywaru włożyć plastry szynki i dusić wszystko pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 40 minut tak, aby sos był bardziej gęsty (część sosu odparuje). Gotowe, przystroić zieleniną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)