Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szynka w solance ze śliwkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 14 Wrzesień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szynka w solance ze śliwkami

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa (ok. 1 kg)
  • szklanka śliwek amerykańskich
  • Solanka:
    • 2 litry wody
    • 2 łyżki soli
    • kilkanaście ziaren pieprzu zielonego
    • 2 liście laurowe
    • 2  ziarna ziela angielskiego
    • kilka zmielonych goździków
    • kilka ziaren kardamonu

Składniki solanki połączyć i zalać nimi szynkę. Wstawić na noc do lodówki. Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić do czasu jak zmiękną. Potem odcedzić, rozdrobnić albo zmiksować. Szynkę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać płynem po śliwkach, przykryć folią aluminiową i dusić przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Szynkę wysunąć, zdjąć folię, posmarować mięso masą śliwkową i piec jeszcze przez 40 minut już bez przykrycia.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)