Szynka w solance ze śliwkami
Składniki:
- szynka wieprzowa surowa (ok. 1 kg)
- szklanka śliwek amerykańskich
- Solanka:
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziaren pieprzu zielonego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka zmielonych goździków
- kilka ziaren kardamonu
Składniki solanki połączyć i zalać nimi szynkę. Wstawić na noc do lodówki. Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić do czasu jak zmiękną. Potem odcedzić, rozdrobnić albo zmiksować. Szynkę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać płynem po śliwkach, przykryć folią aluminiową i dusić przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Szynkę wysunąć, zdjąć folię, posmarować mięso masą śliwkową i piec jeszcze przez 40 minut już bez przykrycia.
Smacznego !