Klopsy w warzywach
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- pół selera
- por
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- papryczka chili
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
Mięso zmielić, dodać do niego posiekane : papryczkę chili i umytą natkę. Doprawić solą. Dodać jajko, bułkę tartą i formować okrągłe klopsy. W garnku zagotować wodę, posolić i włożyć do niej klopsy, liść laurowy i ziele angielskie (wody powinno być tyle, żeby tylko je zakrywała). Obrać marchewkę i seler. Pokroić na niezbyt małe kawałki. Por pokroić na ok. 2 – centymetrowe krążki. Warzywa i masło dodać do klopsów po 30 minutach. Dusić wszystko jeszcze 30 minut.
Smacznego !