Halibut grillowany z kurkami
Składniki podstawowe:
- filety halibuta
- 30 dkg kurek
- mała śmietana
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Marynata:
- łyżeczka zielonego curry
- łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z limonki
- szalotka
- papryczka chili
- sól
- pieprz
Składniki marynaty połączyć (szalotkę, papryczkę chili posiekać). Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety ryby osuszyć, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na godzinę. Na kratce piekarnika ułożyć aluminiową folię, na niej ułożyć filety i grillować przez 10, 15 minut. (Po kilku minutach odwrócić rybę na drugą stronę). Kurki oczyścić, większe pokroić. Podsmażyć na maśle na patelni. Po kilku minutach dodać śmietanę, sól, pieprz i dusić jeszcze przez kilka minut. Gotowe filety ułożyć na półmisku, polać sosem z kurkami, dodać warzywa : szpinak, buraczki itp.
Smacznego !