Gulasz
Składniki:
- kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 2 małe papryczki ( np. manzano )
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka pieprzu cayene ( albo czarnego )
- łyżka słodkiej papryki
- liść laurowy
- oliwa do smażenia
- łyżka masła
- sól
Mięso pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w pieprzu i słodkiej papryce. Smażyć przez kilka minut, na oliwie, na patelni aż będzie rumiane. Przełożyć do garnka. Cebule obrać, pokroić, papryczki posiekać i zeszklić na maśle na patelni. Dodać do mięsa w garnku i zalać wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek, liść laurowy (ewentualnie dosolić) i wszystko dusić jeszcze ok. 30 minut na małym ogniu (aż mięso będzie miękkie).
Smacznego!