Nóżki w galarecie
Składniki:
- 4 duże nóżki wieprzowe (w dużych jest więcej mięsa)
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- cytryna
Mięso umyć, włożyć do wody w garnku, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić. Gotować na średnim ogniu ok. 3 godzin. (uwaga : jak się zagotuje, zdjąć łyżką ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Włoszczyznę obrać i dodać po 3 godzinach gotowania się wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmować łyżką cedzakową po jednej nóżce. Mięso obrać ze skóry (najlepiej na desce), oddzielić od kości, pokroić i ułożyć w salaterkach. Dodać ugotowaną, pokrojoną marchewkę. Wywar przecedzić przez sitko o małych oczkach i zalać nim mięso w salaterkach. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z cytryną albo z octem.
Smacznego !