Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Nóżki w galarecie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Listopad, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Nóżki w galarecie

Składniki:

  • 4 duże nóżki wieprzowe  (w dużych jest więcej mięsa)
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • cytryna

Mięso umyć, włożyć do wody w garnku, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić. Gotować na średnim ogniu ok. 3 godzin. (uwaga : jak się zagotuje, zdjąć łyżką ścięte białko, które pojawi się na wierzchu). Włoszczyznę obrać i dodać po 3 godzinach gotowania się wywaru. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmować łyżką cedzakową po jednej nóżce. Mięso obrać ze skóry (najlepiej na desce), oddzielić od kości, pokroić i ułożyć w salaterkach. Dodać  ugotowaną, pokrojoną marchewkę. Wywar przecedzić przez sitko o małych oczkach i zalać nim mięso w salaterkach. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z cytryną albo z octem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)