Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Torcik bezowy z owocami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 12 Listopad, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Torcik bezowy z owocami

Składniki:

  • Podkład :
    • 200 g pokruszonych biszkoptów
    • 100 g masła
  • Bezy:
    • 5 białek
    • 300 g cukru
    • opakowanie cukru waniliowego
    • łyżeczka soku z cytryny
    • Masa kremowa:
    • kremówka (400 g)
    • 200 g serka mascarpone
    • łyżka cukru waniliowego
  • owoce: maliny, borówki itp.

Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie nałożyć masę biszkoptową. Przygotować bezy : rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny (ciągle mieszać). Układać porcje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 – 40 minut. Do kremówki dodać serek mascarpone, cukier waniliowy – wymieszać.  Krem wyłożyć na spód biszkoptowy, na to owoce (jeśli są mrożone, należy wyjąć je z zamrażalnika na 40 minut przed podaniem). Na owoce dodać trochę kremu (pod bezy) i ułożyć bezy.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)