Torcik bezowy z owocami
Składniki:
- Podkład :
- 200 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g masła
- Bezy:
- 5 białek
- 300 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
- Masa kremowa:
- kremówka (400 g)
- 200 g serka mascarpone
- łyżka cukru waniliowego
- owoce: maliny, borówki itp.
Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie nałożyć masę biszkoptową. Przygotować bezy : rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny (ciągle mieszać). Układać porcje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 – 40 minut. Do kremówki dodać serek mascarpone, cukier waniliowy – wymieszać. Krem wyłożyć na spód biszkoptowy, na to owoce (jeśli są mrożone, należy wyjąć je z zamrażalnika na 40 minut przed podaniem). Na owoce dodać trochę kremu (pod bezy) i ułożyć bezy.
Smacznego!