Danie tajskie Pad Thai
Składniki:
- makaron ryżowy albo sojowy (1/3 paczki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1/3 pora
- 4 szalotki
- garść grzybków mun w paskach
- łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka cukru
- sok z limonki
- olej do smażenia (3 łyżki)
Makaron zalać letnią wodą na kilka minut (ważne, żeby nie rozmiękł). Odcedzić. Grzybki zalać wrzątkiem. Szalotki i chili posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, por pokroić na cienkie plasterki. Składniki połączyć, dodać sos rybny, ostygowy i sok z limonki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. W woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić makaron, odcedzone grzyby mun i połączone wcześniej składniki. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Gotowe podać na półmisku.
Smacznego !