Zupa fasolowa
Składniki:
- 2 szklanki fasoli
- 20 dkg wędzonego boczku
- mały kawałek wołowego rosołowego
- 2, 5 l wody
- kilka ziemniaków
- włoszczyzna
- łyżka majeranku
- sól
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
Fasolę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny (aż wchłonie wodę). Włożyć mięso wołowe do wody w garnku, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu. Pilnować żeby przed zagotowaniem zdjąć ścięte białko. Po godzinie dodać fasolę. Gotować dalej. Jak mięso będzie miękkie dodać obraną włoszczyznę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni aż się zarumieni i stopi tłuszcz. Na 10 minut przed końcem gotowania się zupy, dodać boczek i majeranek.
Smacznego !