Karp smażony
Składniki:
- Karp królewski ( ma mało łusek ) ok. 1, 5 kg
- 2 szklanki tłustego mleka UHT
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- trochę roztartego majeranku
- bułka tarta
- mąka
- jajko
- sól
- olej do smażenia
Rybę oczyścić, usunąć łuski, dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Pokroić na dzwonka i ułożyć je obok siebie w niewielkiej w misce.
Mleko połączyć z sokiem z cytryny i szczyptą cukru (ważne żeby mleko było tłuste, ponieważ chudsze w połączeniu z sokiem się zważy). Tak przygotowaną zalewą zalać kawałki karpia tak, żeby zalewa je przykryła. Posypać majerankiem, wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin. Zalewa ” ściąga ” zapach ryby. Po wyjęciu ryby z zalewy nie wycierać tylko posypać solą, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!