Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karp smażony z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 15 Grudzień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Karp smażony

Składniki:

  • Karp królewski ( ma mało łusek ) ok. 1, 5 kg
  • 2 szklanki tłustego mleka UHT
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • trochę roztartego majeranku
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Rybę oczyścić, usunąć łuski, dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Pokroić na dzwonka i ułożyć je obok siebie w niewielkiej w misce.

Mleko połączyć z sokiem z cytryny i szczyptą cukru (ważne żeby mleko było tłuste, ponieważ chudsze w połączeniu z sokiem się zważy). Tak przygotowaną zalewą zalać kawałki karpia tak, żeby zalewa je przykryła. Posypać majerankiem, wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin. Zalewa ” ściąga ” zapach ryby. Po wyjęciu ryby z zalewy nie wycierać tylko posypać solą, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)