Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 dkg grzybów suszonych
- 3 cebule
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 l ciepłej wody
- pół kostki masła
- oliwa
- sól pieprz
Kapustę odsączyć, pokroić i gotować w osolonej wodzie. Wody nie powinno być dużo (tylko żeby ją przykryła). Grzyby zalać wrzątkiem i po pół godzinie dodać razem z wywarem do kapusty. Jedną cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Dodać do kapusty z grzybami i doprawić pieprzem. Wszystko jeszcze gotować przez 20 minut i odstawić do ostygnięcia. Przesianą mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na nim kulki farszu. Szklanką wycinać pierogi i sklejać. Gotowe, delikatnie wrzucać do gotującej się wody (partiami). Po wypłynięciu, gotować przez minutę. Przełożyć na półmisek i polać pozostałymi, pokrojonymi i podsmażonymi cebulami na maśle.
Smacznego !