Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z kapustą i grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Grudzień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 dkg grzybów suszonych
  • 3 cebule
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 l ciepłej wody
  • pół kostki masła
  • oliwa
  • sól pieprz

Kapustę odsączyć, pokroić i gotować w osolonej wodzie. Wody nie powinno być dużo (tylko żeby ją przykryła). Grzyby zalać wrzątkiem i po pół godzinie dodać razem z wywarem do kapusty.  Jedną cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle na patelni. Dodać do kapusty z grzybami  i doprawić pieprzem. Wszystko jeszcze gotować przez 20 minut i odstawić do ostygnięcia. Przesianą mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Rozwałkować i ułożyć na nim kulki farszu. Szklanką wycinać pierogi i sklejać. Gotowe, delikatnie wrzucać do gotującej się wody (partiami). Po wypłynięciu, gotować przez minutę. Przełożyć na półmisek i polać pozostałymi, pokrojonymi i podsmażonymi cebulami na maśle.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)