Bigos
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 30 dkg łopatki
- 30 dkg wołowego bez kości
- 20 dkg boczku wędzonego
- 10 prawdziwków suszonych
- 10 suszonych śliwek
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka rozgniecionych owoców jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- łyżka miodu
- sól
- smalec
Kapustę pokroić i wrzucić do wrzącej, posolonej wody (niewielkiej ilości). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w kawałki i smażyć na smalcu przez 15 minut. Boczek pokroić i stopić na patelni (aż się zarumieni). Mięsa dodać do kapusty. Grzyby (uprzednio wymoczone w gorącej wodzie) pokroić w paski i też dodać do kapusty. Gotować wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodać śliwki, pokrojoną, wcześniej zeszkloną cebulę i miód. Można też dodać kieliszek czerwonego wina. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dusić aż mięso będzie miękkie.
Smacznego !