Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Bigos z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Grudzień, 2015 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Bigos

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 30 dkg łopatki
  • 30 dkg wołowego bez kości
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 10 prawdziwków suszonych
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka rozgniecionych owoców jałowca
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka miodu
  • sól
  • smalec

Kapustę pokroić i wrzucić do wrzącej, posolonej wody (niewielkiej ilości). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w kawałki i smażyć na smalcu przez 15 minut. Boczek pokroić i stopić na patelni (aż się zarumieni). Mięsa dodać do kapusty. Grzyby (uprzednio wymoczone w gorącej wodzie) pokroić w paski i też dodać do kapusty. Gotować wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodać śliwki, pokrojoną, wcześniej zeszkloną cebulę i miód. Można też dodać kieliszek czerwonego wina. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dusić aż mięso będzie miękkie.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)