Szaszłyki
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 20 dkg wieprzowiny
- cebula
- papryka
- 10 małych pieczarek
- sól
- pieprz
- oliwa do polania
- patyki do szaszłyków
Piersi i wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kilkucentymetrowe, niezbyt cienkie paski. Pieczarki obrać, umyć. Tak przygotowane składniki nadziewać na patyczki (na przemian: kawałek kurczaka, papryka, kawałek wieprzowiny, cebula, pieczarka, kurczak itd.). Wszystko posypać solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami. Polać oliwą. Szaszłyki ułożyć na naczyniu żaroodpornym o takim wymiarze, żeby końcówki patyków opierały się na jego krawędziach. Polać je oliwą i wstawić do piekarnika. Włączyć funkcję grill i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !