Zrazy zawijane
Składniki:
- Rolady wołowe (z udźca)
- cienkie plastry boczku wędzonego
- 3 małe ogórki kiszone
- cebula
- trochę musztardy ostrej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- włoszczyzna
- sól pieprz
- oliwa do smażenia
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, posolić, natrzeć pieprzem i posmarować z jednej strony musztardą. Ogórki pokroić w słupki, cebulę w piórka, boczek w kostkę. Składniki ułożyć na każdym kawałku mięsa (na musztardzie), zrolować i owinąć bawełnianą nitką. Obsmażyć z każdej strony na oliwie, na patelni. Przełożyć do garnka z zagotowaną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i obraną włoszczyznę. Ewentualnie doprawić solą. Dusić na średnim ogniu przez 30 minut. Przed jedzeniem zdjąć nitki.
Smacznego!