Kotlet de volaille
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 50 g zimnego masła
- 2 jajka
- pół szklanki tartej bułki
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka śmietany
- oliwa/olej do smażenia
- sól
- pieprz
Umyte piersi przekroić w szerz na pół (uważać, żeby nie zrobić dziur). Masło pokroić w słupki. Kawałki mięsa rozbić na folii spożywczej, posypać solą i pieprzem. Ułożyć kawałki masła i zwinąć w rulon. Każdy owinąć folią (jak cukierek) i włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie mięso rozwinąć z folii, obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Smażyć na oliwie/oleju z łyżką masła na złoto. Często obracać. Podawać z jarzynami, surówką itp.
Smacznego!