Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym
Składniki:
- 3 szklanki bulionu
- pół główki brokuła
- kilka małych ziemniaków
- 2 szalotki
- kilka lisków świeżej bazylii
- łyżka masła
- groszek ptysiowy
- łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Ziemniaki i szalotki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Brokuła umyć, oddzielić różyczki. W garnku, na maśle, zeszklić szalotki na złoty kolor, dodać ziemniaki i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu do czasu aż ziemniaki będą półmiękkie. Przyprawić solą, pieprzem i dodać różyczki brokuła. Zmniejszyć ogień i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut. Do ugotowanej zupy dodać listki bazylii i calość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i posypać groszkiem ptysiowym.
Smacznego !