Pierogi z mięsem i warzywami
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka gorącej wody
- jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Farsz:
- pół kg wołowiny z rosołu
- 2 udka z rosołu
- warzywa z rosołu ( marchewka, seler, pietruszka )
- 5 cebulek dymki ze szczypiorkiem
- szczypta ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki rosołu
- łyżka masła
- sól
- 2 łyżki oliwy do podsmażenia cebulki
- natka pietruszki
3 cebulki dymki obrać, umyć, posiekać. Podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać zioła prowansalskie a po dwóch minutach starty czosnek. Wszystko jeszcze krótko smażyć ( uważać żeby czosnek się nie przypalił ). Dodać 3 łyżki rosołu, wymieszać. Mielić w kolejności : mięso, podsmażoną cebulkę, warzywa. Posiekać szczypiorek, chili i dodać do zmielonych składników. Doprawić solą i niewielką ilością rosołu ( farsz nie będzie suchy ). Połączyć składniki do ciasta, wyrobić, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy kłaść farsz i zlepiać. Tak przygotowane pierogi wrzucać do garnka z wrzącą, posoloną wodą (4 litry na trzy partie pierogów). Od momentu ich wypłynięcia, gotować najwyżej minutę na małym ogniu. Gotowe, podawać z pokrojonymi i podsmażonymi na złoty kolor pozostałymi dymkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !