Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z mięsem i warzywami

Redaktor admin on 29 Luty, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierogi z mięsem i warzywami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy

Farsz:

  • pół kg wołowiny z rosołu
  • 2 udka z rosołu
  • warzywa z rosołu ( marchewka, seler, pietruszka )
  • 5 cebulek dymki ze szczypiorkiem
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki rosołu
  • łyżka masła
  • sól
  • 2 łyżki oliwy do podsmażenia cebulki
  • natka pietruszki

3 cebulki dymki obrać, umyć, posiekać. Podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać zioła prowansalskie a po dwóch minutach starty czosnek. Wszystko jeszcze krótko smażyć ( uważać żeby czosnek się nie przypalił ). Dodać 3 łyżki rosołu, wymieszać. Mielić w kolejności : mięso, podsmażoną cebulkę, warzywa. Posiekać szczypiorek, chili i dodać do zmielonych składników. Doprawić solą i niewielką ilością rosołu ( farsz nie będzie suchy ). Połączyć składniki do ciasta, wyrobić, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy kłaść farsz i zlepiać. Tak przygotowane pierogi wrzucać do garnka z wrzącą, posoloną wodą (4 litry na trzy partie pierogów). Od momentu ich wypłynięcia, gotować najwyżej minutę na małym ogniu. Gotowe, podawać z pokrojonymi i podsmażonymi na złoty kolor pozostałymi dymkami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)