Leczo
Składniki:
- Fenkuł włoski (koper – bulwa)
- papryka świeża
- 2 cebule średnie
- cukinia
- 4 pomidory
- koperek
- oliwa (5 łyżek)
Koper włoski umyć, pokroić w kostkę (razem z zielonym). Cukinię i cebule obrać, pokroić. Pomidory włożyć na kilka sekund do wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Do garnka ze średnio rozgrzaną oliwą włożyć koper, paprykę i cebule. Wszystko smażyć ok. 10 minut. Ważne, by składniki nie były zbyt miękkie. Po tym czasie dodać pomidory i dusić (bez przykrycia) jeszcze kilka minut. Gotowe, posypać koperkiem.
2 wersja z plastrami kiełbasy:
Wszystko przygotować tak jak poprzednio, tylko do składników ( przed dodaniem pomidorów ) dodać podsmażone na patelni kawałki kiełbasy.
3 wersja:
Podduszone składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, na nie ułożyć plastry twardego sera żółtego i zapiec w piekarniku. Posypać koperkiem.
Smacznego !