Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żurek z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Marzec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żurek

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ugotowane jajko

Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, umyć. Zalać wodą, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i jałowiec. Dodać kiełbasę i boczek. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Warzywa wyjąć, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę. Do wywaru wlać zakwas (można też dodać trochę śmietany do zup), dodać pokrojone: boczek i kiełbasę. Całość doprawić solą i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)