Żurek
Składniki:
- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 30 dkg wędzonego boczku
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- liść laurowy
- majeranek
- ugotowane jajko
Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać, umyć. Zalać wodą, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i jałowiec. Dodać kiełbasę i boczek. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Warzywa wyjąć, kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę. Do wywaru wlać zakwas (można też dodać trochę śmietany do zup), dodać pokrojone: boczek i kiełbasę. Całość doprawić solą i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Smacznego !