Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Mazurek orzechowy z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 24 Marzec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Mazurek orzechowy

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko

Masa:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 200 g orzechów mielonych
  • 250 g dżemu malinowego

Ze składników utrzeć ciasto, podpiec na jasno-złoty kolor (180 stopni – około 20 minut, sprawdzać). Gorący spód posmarować dżemem (wcześniej dżem rozrzedzić odrobiną wody do konsystencji gęstej śmietany). Białko ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Wsypać zmielone orzechy. Nałożyć na ciasto z dżemem i ponownie upiec (180 stopni – około pół godziny, sprawdzać) na jasno-złoty kolor.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)