Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Babka puszysta z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Marzec, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Babka puszysta

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe w proszku, bez cukru (40 gramowe)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć  z cukrem aż masa będzie puszysta. Do masy jajecznej  wlać śmietankę i  stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucierać do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać je do masy, całość wymieszać łyżką. Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. (można też wlewać masę do małych foremek silikonowych do babeczek. Wówczas wystarczy piec przez 30 minut)

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)