Babka puszysta
Składniki:
- 5 jajek
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 3 budynie śmietankowe albo waniliowe w proszku, bez cukru (40 gramowe)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem aż masa będzie puszysta. Do masy jajecznej wlać śmietankę i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucierać do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać je do masy, całość wymieszać łyżką. Masę wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. (można też wlewać masę do małych foremek silikonowych do babeczek. Wówczas wystarczy piec przez 30 minut)
Smacznego !