Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kotlet po wiedeńsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Kwiecień, 2016 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kotlet po wiedeńsku

Składniki:

  • 60 dag mięsa z szynki lub schabu (na 4 porcje)
  • 4 jajka do smażenia
  • 2 jajka do panierowania
  • 3 łyżki masła do smażenia
  • 5 dag masła na kotlety
  • mąka do oprószenia mięsa
  • szklanka bułki tartej
  • koperek
  • ewentualnie kawałki cytryny
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na 4 porcje. Rozbić je tłuczkiem na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety obsmażyć na maśle, na patelni z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody, na każdym kotlecie ułożyć kawałeczek zimnego masła. Piec w piekarniku ok. 8 minut. W tym czasie usmażyć jajka sadzone. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, na nie położyć jajka sadzone, przybrać koperkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)