Kotlet po wiedeńsku
Składniki:
- 60 dag mięsa z szynki lub schabu (na 4 porcje)
- 4 jajka do smażenia
- 2 jajka do panierowania
- 3 łyżki masła do smażenia
- 5 dag masła na kotlety
- mąka do oprószenia mięsa
- szklanka bułki tartej
- koperek
- ewentualnie kawałki cytryny
- sól
- pieprz
Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na 4 porcje. Rozbić je tłuczkiem na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety obsmażyć na maśle, na patelni z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody, na każdym kotlecie ułożyć kawałeczek zimnego masła. Piec w piekarniku ok. 8 minut. W tym czasie usmażyć jajka sadzone. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, na nie położyć jajka sadzone, przybrać koperkiem.
Smacznego !