Klopsy z indyka
Składniki:
- 70 dkg mięsa mielonego z indyka
- jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 2 marchewki
- pół selera
- 2 cebule
- 2, 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- natka pietruszki
Mięso posolić, dodać pieprz, zmieszać z jajkiem i bułką tartą. Uformować okrągłe klopsiki. Włożyć je do garnka, zalać gorącą wodą (tyle tylko żeby je przykryła). Marchewkę i seler obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle na patelni. Warzywa, cebulę, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie dodać do wywaru z klopsami i wszystko dusić ok. godziny na małym ogniu. Gotowe, podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !