PAD KEE MAO (danie tajskie)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- makaron ryżowy – 200 g
- papryka słodka
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryczki chili
- 2 szalotki
- garść kiełków sojowych
- marchewka
- fasolka
- kilka pieczarek
- garść tajskiej bazylii
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- płat ciasta ryżowego (można kupić w sklepach z azjatycką żywnością)
Makaron zalać gorącą wodą, po 3 minutach odcedzić. W woku rozgrzać olej. Smażyć przez 2 minuty obrane i pokrojone: marchewkę, pieczarki, szalotki, papryczki chili i czosnek. Dodać fasolkę, kiełki i pokrojoną w cienkie plastry pierś kurczaka oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać sos ostrygowy, rybny, sok z cytryny i cukier. Dodać makaron i wszystko smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodać bazylię.
Płat ryżowy pokroić w paski i usmażyć je w rondelku na głębokim oleju. Tak powstaną chrupiące, ryżowe chipsy, którymi należy posypać gotową potrawę.
Smacznego !